Street art, kunst i urbane miljøer

Street art er ikke bare en kunstform, det er en levende uttrykksmåte som farger og former våre urbane landskap på en unik måte. Enten det er gjennom massive veggmalerier eller små, skjulte installasjoner, street art har en bemerkelsesverdig evne til å fange vår oppmerksomhet og inspirere til refleksjon.

Hva er typisk street art?

Gatekunst tar mange former, men ofte ser vi imponerende veggmalerier som dominerer bymiljøet. Disse kunstverkene blir skapt gjennom en kreativ prosess der gatekunstnere bruker sjablonger for å lage detaljerte og intrikate bilder på vegger, dører, porter, fortau og andre offentlige overflater. Resultatene beriker og gir karakter til det offentlige rommet på en unik og fargerik måte.

Hvordan oppstod street art?

Street art har røtter som går tilbake til 1960- og 70-tallet, spesielt i byer som New York og Philadelphia i USA. Opprinnelig en del av graffiti-bevegelsen, begynte kunstnere å bruke byens offentlige rom som et lerret for selvuttrykk og samfunnskritikk. Denne kunstformen ble drevet av en følelse av marginalisering blant unge mennesker, og ble et kraftig middel for å gjøre deres stemmer hørt på steder der de følte seg oversett.

Hva er forskjellen på graffiti og gatekunst?

Graffiti og gatekunst deler urbane rom, men skiller seg på flere måter. Graffiti er ofte enklere skriftlige tegninger eller initialer, ofte utført ulovlig med spraymaling. På den andre siden er gatekunst variert i stil og teknikk, med mer komplekse veggmalerier og installasjoner. Mens graffiti ofte er ulovlig, blir gatekunst ofte skapt med tillatelse fra eier eller offentlige kunstprosjekter.

Er gatekunst ulovlig?

Gatekunst kan være ulovlig hvis den utføres uten tillatelse, men mange kunstnere søker tillatelse før de utfører sine verk. I slike tilfeller betraktes gatekunsten som lovlig og kan være en del av offentlige kunstprogrammer eller festivaler.

Kunstnere hos Galleri M35

Christoffer Henriksen, også kjent som Salke, er en selvlært gatekunstner født i 1997. Han begynte sin kunstneriske reise med graffiti allerede som 10-åring og har siden utviklet seg til å bli en sentral figur innen den norske street art-scenen.

Salkes kunstneriske visjon skinner klart gjennom hans slående veggmalerier. Ved hjelp av livlige farger og iøynefallende motiver, streber han etter å spre glede og inspirere til optimisme. Enten det er på offentlige bygninger eller i private prosjekter, beriker Salke det urbane miljøet med sitt kunstneriske bidrag og gjør kunstopplevelser tilgjengelige for alle

Bilde: Lokkalykke

En annen kunstner i vår portefølje er Lea Alstad. Lea Alstad ønsker å utfordre betrakterne til å se verden på nye måter og åpne opp for samtaler om viktige samfunnsanliggender. Med et særlig fokus på å inkludere naturinspirerte motiver og abstrakte former, skaper Lea kunstverk som gir en følelse av undring og refleksjon.

"Personlig er jeg nok også påvirket av å ha arbeidet med utsatt ungdom i Oslo i en årrekke, på ungdomsinstitusjon og i andre sammenhenger. Byene og gatene våre oppleves svært ulikt ut fra hvem man er og hvor mye tid man bruker i gatene gående til fots for eksempel, men blir likevel stort sett bestemt over av folk som oppholder seg der minst. Unge kvinner og jenter i den visuelle sfæren er stort sett representert gjennom reklameplakater, mens ungdom - og andre grupper i samfunnet - gjerne blir problematisert dersom de oppholder seg 'uten grunn' i byen."

Street art fortsetter å være en kraftig form for selvuttrykk, samfunnskritikk og gatekultur. Gjennom kunstverk som strekker seg over hele verden, fortsetter street art å inspirere og utfordre oss til å se på verden rundt oss på nye måter.

Bilde: kunstveggen