Tymon De Laat, nederlansk graffitikunstner

Tymon de Laat

Tymon de Laat er en billedkunstner og veggmaler som arbeider og bor i Rotterdam, Nederland. Havnebyen sprudler av liv og kreativitet, og utvikler hans unike urbane samtidskunst, mens han bokstavelig talt setter sitt preg på selve byen. Det er imidlertid ikke bare hjembyen hans som er en vesentlig del av arbeidet hans, ettersom de Laats arbeid er sterkt påvirket av hans dype kjærlighet og takknemlighet for latinamerikansk, og spesielt meksikansk kultur.

Etter uteksaminering fra Willem de Kooning Academy bestemte de Laat seg for å reise til Latin-Amerika. Det viste seg å være en årelang reise og leve på et relativt sparsomt reisebudsjett, dette fikk ham til å innse at han faktisk ikke trengte mye penger for å føle seg oppfylt. Snarere fant han glede i samspillet med lokalbefolkningen.

Da han til slutt kom tilbake til Rotterdam, kunne han ikke gjøre annet enn å hylle Latin-Amerika, den delen av verden som ga ham så mye innsikt om hvordan han så på seg selv, verden for øvrig og kunsten ønsket å skape. De Laat begynte å male veggmalerier og lerreter, ofte basert på sine egne fotografier av menneskene han møtte under sine reiser. Han overdriver de naturlige linjene i ansiktene deres, og fyller mellomrommene som vises mellom de virvlende linjene med strøk av livlige farger. Linjearbeidet og fargepaletten han bruker på den måten, er et middel til å oversette hans minner fra Latin-Amerika til visuelle bilder. Maten, arkitekturen, klærne, og spesielt hans respekt for kulturen til urfolk; det er alt der inne, mens de Laat overfører det til å livne opp trist vestlig betong.