Urban kunst

Urban kunst, også kjent som gatekunst eller graffiti, er en kunstform som oppsto på 1960-tallet. På den tiden ble vegger, togvogner og undergrunnsstasjoner brukt som lerret av unge gatekunstnere som ønsket å uttrykke seg selv og spre budskapet sitt. Med tiden utviklet denne kunstformen seg til å omfatte en rekke stiler, teknikker og temaer. Den skiller seg fra tradisjonell kunst ved at den ofte blir utført utendørs på offentlige steder, som vegger, bygninger, gatehjørner og togvogner. Urban kunstnere bruker en rekke materialer og teknikker, inkludert spraymaling, pensler, kritt og stensiler, for å skape sine verk.

Urban kunst er ikke bare dekorativt; det kan også være også et uttrykk for samfunnsengasjement og aktivisme. Mange gatekunstnere bruker sine verk til å utfordre sosiale urettferdigheter, politisk uro og miljøspørsmål. Gjennom kunsten sin kan de øke bevisstheten, inspirere til handling og skape en dialog rundt viktige temaer som påvirker samfunnet.

Urban kunst har også en tendens til å være midlertidig, da den ofte kan bli overmalt eller fjernet av myndighetene eller andre kunstnere. Dette gir kunstformen en følelse av spontanitet, og gjenspeiler den stadige forandringen og utviklingen i byen. 

Urban kunst har vokst til å bli anerkjent som en legitim kunstform, og mange gatekunstnere har fått internasjonal anerkjennelse. Samtidig har den også vært gjenstand for debatt og kontrovers, spesielt når det gjelder spørsmål om eiendomsrettigheter, offentlig rom og lovligheten av å bruke byens infrastruktur som kunstnerisk lerret.

Urban kunst er en spennende og mangfoldig kunstform som utforsker forholdet mellom kunst, bymiljøer og samfunn, og som fortsetter å inspirere og engasjere mennesker over hele verden. Det er en levende form for selvuttrykk, samfunnsengasjement og kreativitet. Ved å vandre rundt i byen, kan du få et inntrykk av mangfoldet, de ulike stemmene og historiene som preger bylivet. 

Bulldog, en av kunster du finner hos Galleri M35 lot seg tidlig inspirere av den urbane kunsten. Det var ingen tvil om at han skulle bli kunstner og elsket den offentlige urbane kunsten som Banksy og Blek le Rat stod for. Den tilhørte alle.

Mens Bulldog studerte grafisk design, eksperimenterte han alltid med sin egen kunst ved siden av. Etter å ha fullført utdannelsen som trykker, begynte han å blande sine grafiske ferdigheter med sin kunstneriske visjon. Hans lange reise gjennom kunstverdenen har formet både ham og hans unike stil. Kunst er ikke bare hans lidenskap - det er en livsstil som vil følge ham for alltid.